Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΘΩΜΑΪΔΟΥ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ...


Σ΄αυτό το πολιτικό καθαρά συμπέρασμα καταλήγει κανείς εύκολα καταγράφοντας τα ποσοτά των δημοτικών εκλογών του 2010 σε σύγκριση με αυτά των βουλευτικών του 2012 και την σημερινή πολιτική πραγματικότητα.
Οι δυνάμεις των συνδυασμών το 2010 είχαν καταγραφεί ως εξής:
Γκότσης 18,84%, Χαραλάμπους 35,79%, Τσουκαλάς 17%, Κουκουλάρης 16,47%, Σακαλόγλου 5%, Χατζησαββίδης 4,68%, Βασιλά 2,22%.
Υπάρχει δηλαδή ένα 62% ψηφοφόρων που το 2010 είναι πασοκογενούς και κεντροδεξιάς, σε τοπικό επίπεδο, προτιμήσεως και ένα 38% ψηφοφόρων που το 2010 επέλεξαν αριστερές παρατάξεις.Αυτή  η κατανομή υπολοίπονταν κατά  7 περίπου τοις εκατό από τις βουλευτικές του 2009 (70-30),συνυπολογιζομένου και του ποσοστού του ΛΑΟΣ.
Η δραματική συρρίκνωση αυτών των ποσοστών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σε μόλις 18,39% το 2012 ωφέλησε  τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 17 μονάδες και τον έφερε στο 24,62%.
Σήμερα, η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα σε εθνικό επίπεδο αναμφίβολα  ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ, προς τον οποίο έχουν στραφεί σε μεγάλο ποσοστό οι πασοκογενείς κυρίως ψηφοφόροι, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί έγιναν ξαφνικά αριστεροί ή «συριζαίοι», που με το ίδιο πολιτικό κριτήριο θα ψηφίσουν και στις τοπικές εκλογές τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ Γκότση.
Επομένως, όσο πολιτικό όφελος και αν αποκομίσει από την περιρέουσα ατμόσφαιρα ο συνδυασμός Γκότση ως στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ταβάνι το 24,62% του 2012,ανεξάρτητα από την ορθή ή εσφαλμένη διοίκηση του Δήμου,την προσωπική αξία του Δημάρχου και όποια άλλα μη αμιγώς πολιτικά κριτήρια.
Αυτό το συμπέρασμα ενισχύεται αναμφίβολα και από το γεγονός, ότι η όποια πολιτική αντίρρηση αυτών των ψηφοφόρων θα διοχετευθεί εύκολα στις ταυτόχρονες εθνικού και περιφερειακού επιπέδου εκλογές, αφήνοντας άθικτο τον χώρο  της παραδοσιακής πολιτικής τους έκφρασης σε τοπικό επίπεδο.
Με αυτά τα δεδομένα η κατανομή της πολιτικής ψήφου σε τοπικό επίπεδο, που θα κρίνει την έκβαση αυτής της εκλογής, δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από αυτή του 2010.
Το πασοκογενές 35,79% του Χαραλάμπους ,ακόμη και αν στις ευρωεκλογές στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει κανένα λόγο για τον Δήμο να ψηφίσει Γκότση. Ούτε φυσικά το 21,5% των κεντροδεξιών Κουκουλάρη-Σακαλόγλου. Αυτά τα ποσοστά θα κατανεμηθούν λογικά στους μη αριστερούς συνδυασμούς των Μανούρη, Θωμαϊδου, Τσομπανίδη.
Ο συνδυασμός Μανούρη εκφράζει το κυβερνητικό σήμερα ΠΑΣΟΚ, αφού ο αρχηγός του κατέχει κυβερνητική θέση. Ο συνδυασμός Τσομπανίδη εκφράζει το κυβερνητικό χθές ΠΑΣΟΚ, μετανοημένο όμως σήμερα, αφού ο Τσομπανίδης κατείχε κυβερνητική θέση που προς το τέλος της κυβερνητικής του θητείας αποποιήθηκε για να δηλώσει μετανοημένος.
Αντίθετα ο συνδυασμός Θωμαϊδου εκφράζει το μη κυβερνητικό, χθές και σήμερα, ΠΑΣΟΚ, αφού ουδέποτε κατείχε κυβερνητική θέση.Βρίσκεται δε για τον ίδιο λόγο πιο κοντά και στον δεξιό ψηφοφόρο,άσχετα με την οποιαδήποτε μετακίνηση της ψήφου του το 2012.
Με αυτά τα δεδομένα, τόσο ο απογοητευμένος (και ήδη φευγάτος) από το κόμμα του ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, όσο και προβληματιζόμενος με το κόμμα του της Δεξιάς βρίσκει ευκολώτερη πρόσβαση πολιτικής έκφρασης σε τοπικό επίπεδο στον συνδυασμό Θωμαϊδου, παρά σε κάποιον από τους υπολοίπους μη αριστερούς συνδυασμούς.
Ετσι, ανάλογα με την κατανομή των πασοκογενών ψηφοφόρων,η Δέσποινα φυσιολογικά θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη για τον δεύτερο γύρο και σε κάθε περίπτωση, είτε βρεθεί αντιμέτωπη του Γκότση είτε του Μανούρη , και πάλι θα έχει το προβάδισμα, για τους ίδιους λόγους υπεροχής που ισχύουν και για την πρώτη Κυριακή.
Σ΄αυτό το συμπέρασμα καταλήγουμε αναλύοντας απλώς αριθμούς, ποσοστά και πολιτική ανθρωπογεωγραφία της Νέας Ιωνίας.
Θεωρώ ότι η απραξία του Γκότση κατά την περίοδο διοίκησης του Δήμου και ο κυβερνητικός στιγματισμός του Μανούρη και του Τσομπανίδη αποτελούν πρόσθετους λόγους που λειτουργούν υπέρ της Θωμαϊδου, χωρίς φυσικά να αναφερθώ καθόλου στην πολιτική, αυτοδιοικητική και κυρίως προσωπική διαδρομή και ταυτότητα της Δέσποινας, που από μόνα τους αρκούν για να την βγάλουν Δήμαρχο.

Σακκαλόγλου Γκέλλυ
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος

Με την «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ»  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου